Teroitusohjeet

Teroitusohjeet

Täältä löydät ohjeet teroitukseen Wästikiven kovasimilla. Ohjeita on useilla kielillä ladattavina ja tulostettavina pdf-tiedostoina. Sivun alareunasta löydät erikieliset versiot.

 

Lataa teroitusohje pdf-tiedostona tästä.

Orivedellä, (ent Längelmäki) Västilän kylässä louhii Västilän kivimies peruskalliota, jossa esiintyy laadukasta hiomakiveksi sopivaa savikiilleliusketta. Kiviaines ammutaan irti kalliosta ja lyödään laatoiksi, samalla tavoin kun se on lyöty jo satojen vuosien ajan, käsin moskan ja kiilan kanssa.

 

Hiovaksi kiveksi (fylliitiksi) louhoksen kivi on kypsynyt pikkuhiljaa. Miljoonien vuosien saatossa, kovassa kuumuudessa ja paineessa se on muotoutunut laadukkaaksi ja hienojakoiseksi savikiveksi. Hiovan kiven päämateriaalit ovat kvartsi, maasälpä ja kiilteet.

 

Käsityönä ja yksitellen epäpuhtaampi ja kovempi kiviaines erotellaan laadukkaammasta ja pehmoisemmasta hiomakiveksi sopivasta kiviaineksesta. Koska kiven laatu vaihtelee hyvin jyrkästi, tarvitaan erityistä osaamista hyvän hiomakiven erotteluun muun kiviaineksen joukosta.

 

Hiovan kiven historia ulottuu satojen vuosien päähän ja aikanaan se on ollut Längelmäellä merkittävä työllistäjä ja tulonlähde. Hiomakiveä on viety eripuolille maailmaa niin viljanleikkaajien, kuin kurkunleikkaajien teräaseiden hiontaan.

 

Kiven valmistuksesta on vastannut Ukko Yli-Jumala. Hiomakiven louhimisesta, malleista ja viimeistelystä vastaa esi-isien taitoja kunnioittaen Västilän Kivimies. Kiven markkinoinnin ja myynnin hoitaa Wästikivi Oy

 

Kostuta kivi vedellä ja hio teräasettasi teräkulman suuntaisesti, niin toteat kuinka viisaasti luonto tämän teroittavan kiven on rakentanut.

 

Perinteinen tapa teroittaa

Monta sataa vuotta historiaa

 

Teroitus hiomakivellä

 

Näin minä teroitan:

 

1. Kostuta kivi vedellä

 

2. Terän molemmat puolet hiotaan pyörivällä liikkeellä teräkulman suuntaisesti. Tylsempi veitsi vaatii voimakkaamman käsittelyn Kiven päälle muodostuva massa edesauttaa viimeistely hiomista, kovemmissa ja tylsemmissä terissä käytetään runsaammin vettä.

 

3. Hio lopuksi yhdensuuntaisesti molemmilta sivuilta hivenen jyrkemmässä kulmassa, kun terää teroitettaessa. (Ikään kuin vuolisit terästä lastua). Muista käyttää kiveä usein, jolloin terä ei pääse tylsäksi.

 

Taloussaksia teroitettaessa on muistettava, että hionta tehdään yhdensuuntaisin työnnöin teräkulman suuntaisesti saksen kärjestä haaroihin. Vain leikkaavapinta hiotaan, älä hio saksien tasaista sivua.

 

Juustohöylän saat teräväksi käyttämällä kiven kapeaa kärkeä. Hiotaan juustohöylän yläpuolelta edestakaisin sivusuunnassa ”hinkuttamalla”

 

Kivi toimii mm. kynsiviilana, koukun teroituskivenä, erilaisien talttojen, viikatteiden ja sirppien teroituksessa. Käytä kiven erilaisia kulmia hyväksesi.

 

Tämä ”Viisastenkivi” ennaltaehkäisee tehokkaasti tylsyyttä ja pitää terässä.

 

Teroitusohjeet eri kielillä löydät tästä: lataa, tulosta ja laita lahjapakettiin sopivan kiven kanssa.

lippu-eng

English - Sharpening instructions

 

lippu-ruotsi

Brynsten instruktör

 

Lippu-saksa

Anleitung zum Sleifen - Wästikivi

 

lippu-RUS

русскоговоря́щий

 

Lippu-Espanja

español

 

Lippu-Ranska

Wästikivi - pierre à aiguiser français

 

Lippu-italia

Wästikivi Cote direttiva

 

Lippu-turkki

bileğitaşı-kural

 

Lippu-Kiina

Sharpening instructions China

 

 


Teroitusohje Wästikiven hiomakiville